Hunter Laing & Co. Ltd GER

Unabhängige Abfüller - Hunter Laing & Co. Ltd

Dieser Unabhängige Abfüller ist noch relativ jung, kann aber auf ältere Wurzeln zurückblicken. Diese gehen auf Fred Laing zurück, welcher die Firma Douglas Laing & Company im Jahre 1948 gründete. Zwei seiner Kinder, die Brüder Fred Hamilton (Fred junior) und Stewart Liang, entschieden sich im Jahre 2013 getrennte Wege zu gehen. Bis zu diesem Jahr waren beide Söhne im Unternehmen des im Jahre 1982 verstorbenen Vaters tätig. [1] Fred Hamilton übernahm die Geschäfte von Douglas Laing & Company und wird dabei von seiner Tochter Cara unterstützt. Sein Bruder Stewart verließ die Firma und gründete am 11. Februar 2013 sein eigenes Unternehmen - Hunter Laing & Company Limited. Die Marken dieser Firma sind u.a. Old Malt Cask, Old & Rare, Douglas Blend, John Player Special and Sovereign. Unterstützt wird Stewart dabei von seinen Söhnen Andrew und Scott. [2]

Im Jahre 2014 kaufte das Unternehmen ein ca. 3.252 m2 großes Warenlager mit einer möglichen Lagerkapazität von 15.000 Fässern. [3] Die Strategie: Alle Fässer, welche auf bis zu 87 verschiedenen Orten gelagert sind, unter einem Dach zu vereinen und um damit die Wartezeiten auf Samples der Fässer zu verringern. Das neue Lager übertraf die bisherige Lagerkapazität von 2.000 Fässern im Premier Bond Warehouse (Carron Place). [4]

Im Januar 2016 reichte man schließlich die Baupläne für eine eigene Whisky Destillerie auf Islay ein. Angeblich hatte Stewart Laing diese Idee schon seit 2013, also jener Zeit, in der er sich von seinem Bruder Fred Hamilton trennte. Die Baukosten sind mit 8 Millionen Pfund veranschlagt. Sollten die Pläne genehmigt werden, dann wird die Destillerie Ende 2017 in Betrieb gehen.[5]

Ins Rum-Geschäft stieg man im Jahre 2015 mit der Serie "Kill Devil" ein. Damit folgt Hunter Laing & Co. Ltd anderen Unabhängigen Abfüller, wie zum Beispiel Blackadder, A.D. Rattray, Duncan Taylor und WMCadenhead. Es bleibt noch abzuwarten, ob sich dieser UA langfristig am Rum-Markt etablieren wird. Die ersten Preise sind jedenfalls sehr hoch angesetzt und bisher wurden aussschließlich auf 46%vol. verdünnte Rums veröffentlicht (Stand März 2016). Wir dürfen gespannt sein.

Quellenhinweise: 

[1] "Formed on 11th February 2013 and trading from today at its new headquarters in Park Circus, Glasgow, independent bottler and blender Hunter Laing & Co begins operations with considerable key assets that have been retained by Stewart Laing following the de-merger of Douglas Laing & Co’s ownership, which was formalised yesterday. These assets include the whisky brands Old Malt Cask, Old & Rare, Douglas Blend, John Player Special and Sovereign, plus a bottling plant, a workforce of eight (not including shareholders) and three generations of whisky business knowhow." - "New Whisky Company Formed – Hunter Laing & Co" by Nicola Young, May 2, 2013, www.whiskyboys.com 

[2] "Joining the business as shareholders are Stewart’s two sons, Andrew and Scott. Both will be bringing valuable experience to the business – Andrew and Scott were directors of Edition Spirits Ltd, an independent bottler of single malt Scotch whisky. Scott, who has an MBA and a degree in law, is company secretary. Hunter Laing & Co will bring Edition Spirits and its brands into its fold." - "New Whisky Company Formed – Hunter Laing & Co" by Nicola Young, May 2, 2013, www.whiskyboys.com 

[3] "The 35,000 square feet warehouse, which has been acquired from Arndale Properties, boosts the company's existing storage capacity in the South Lanarkshire town. It will be able to accommodate 15,000 casks, boosting the 2000 cask capacity it currently holds at the Premier Bond warehouse on Carron Place nearby." - "Hunter Laing invests in huge whisky warehouse" by Scott Wright, Monday 15 September 2014, www.heraldscotland.com 

[4] "Stewart Laing, who runs the business with sons Andrew and Scott said the site will allow it to be more responsive to customer requests, while significantly reducing the level of paperwork it handles. He said: "This will allow us to store the majority of our own whisky for once in our own premises. At the moment our whisky is ridiculously in 87 different locations. "You can imagine two things, one all the bureaucracy and paperwork that's involved with 87 different locations, but also when we require samples we have to request them from warehouses or distilleries. It can take a good number of weeks before we actually get the samples. "In the future it's all going to be to hand. Instead of waiting four, five, six weeks, they shouldn't [have to] wait more than two days, which will be a delight for all of us. "We will be masters of our own destiny in terms of having access to our own whiskies."" - "Hunter Laing invests in huge whisky warehouse" by Scott Wright, Monday 15 September 2014, www.heraldscotland.com 

[5] "Also marking Islay’s first new distillery in 10 years, the as-yet-unnamed site will be based at Ardnahoe, on the North East coast of the island. Whisky entrepreneur brothers Andrew and Scott Laing, along with their father, Stewart, have submitted plans to Argyll and Bute Council to build the £8 million distillery on land currently owned by Islay Estates. If plans are approved, the ownership of the land will be transferred to Hunter Laing and whisky production is expected to commence by the end of 2017. The company said it has been “investing in opportunities” to open its own distillery since forming in 2013. Hunter Laing was created following the demerger of Douglas Laing & Sons. Stewart Laing’s brother Fred runs fellow bottler and blender Douglas Laing & Co. “We have shown formidable growth in the last two years and the time is now right for us to invest for the future,” said Andrew Laing, director of the company. “While this is our family’s first foray into distilling, my father’s 50 year record of blending quality products of high demand and our three generations of expertise in the whisky industry ensures we enter this venture with strong confidence.”" - "Hunter Laing to build £8m distillery on Islay" by Amy Hopkins, 20th January, 2016, www.thespiritsbusiness.com 

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Hier folgt nun eine kleine, aber bei weitem nicht vollständige, Bestandsliste aller mir bekannten Rum-Abfüllungen von Hunter Laing & Company Limited:

Barbados 
- Kill Devil Barbados Foursquare Distillery (MBFS) 2001 14 YO, 46%vol (353 Fl.)

Belize 
- Kill Devil Belize Travellers Distillery (SFBT) 2005 10YO, 46%vol. (377 Fl.)

Guatemala
- Kill Devil Guatemala Darsa Distillery (SFGD) 2007 8 YO, 46% (333 Fl.)

Guyana 
- Kill Devil Guyana Diamond Distillery 2004 (MDX) 11 YO, 46%vol. (358 Fl.)
- Kill Devil Guyana Diamond Distillery 2005 (MPM) 10 YO, 46%vol. (310 Fl.)
- Kill Devil Guyana Uitvlugt Distillery (MPM?) 1999 15 YO, 46%vol. (265 Fl.)
- Kill Devil Guyana Uitvlugt Distillery (MUI?) 1998 18 YO, 46%vol. (357 Fl.)
- Kill Devil Guyana Uitvlugt Distillery (MPMC) 1997 18 YO, 46%vol. (357 Fl.)
- Kill Devil Guyana Enmore Distillery (MEV?) 1990, 46%vol. (286 Fl.)

Jamaika 
- Kill Devil Jamaica Hampden Distillery 1998 16 YO, 46%vol. (316 Fl.)
- Kill Devil Jamaica Long Pond Distillery (JMLW) 15 YO, 46%vol. (292 Fl.)
- Kill Devil Jamaica Worthy Park Distillery 2005 10YO, 46%vol. (310 Fl.)
- Kill Devil Jamaica Monymusk Distillery 2003 10 YO, 46%vol. (292 Fl.)

Karibik 
- Kill Devil Blended Carribean Rum, 40%vol.

Kuba 
- Kill Devil Cuba Santi Spiritus Distillery 1998 17 YO, 46% (233 Fl).

Panama 
- Kill Devil Panama Don (Jose Distillery?) 10 YO 2004, 46%vol. (333 Fl.)

Nicaragua 
- Kill Devil Nicaragua (Unknown distillery) 1991 24YO, 46%vol. (350 Fl.)
- Kill Devil Nicaragua (Unknown distillery) 2004 11YO, 46%vol. (337 Fl.)

Trinidad & Tobago 
- Kill Devil Trinidad T.D.L. (Angostura, TMAH?) 1991 23YO, 46%vol. (338 Fl.)

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