(the
English part is just below, just skip the German part)
Seid
erneut Willkommen!
Es wird Zeit, dass wir uns wieder einen Rum der Worthy Park Distillery etwas genauer ansehen. Bisher lag in der Vergangenheit meistens die Hampden Distillery im Fokus des Blogs. Dabei hat Jamaika noch viel mehr zu bieten, als nur diese eine Destillerie. Der heute Rum ist der The Rum Cask Worthy Park Distillery 2005 9 YO!
Es wird Zeit, dass wir uns wieder einen Rum der Worthy Park Distillery etwas genauer ansehen. Bisher lag in der Vergangenheit meistens die Hampden Distillery im Fokus des Blogs. Dabei hat Jamaika noch viel mehr zu bieten, als nur diese eine Destillerie. Der heute Rum ist der The Rum Cask Worthy Park Distillery 2005 9 YO!
Zur
Abfüllung:

Was
sagt uns das Jahr 2005? Es ist das Jahr, bei dem die Worthy Park
Distillery wieder den Betrieb aufnahm. Die Worthy Park Estates
Limited füllt auch Rums unter Eigenregie ab. Am bekanntesten dürfte
der Rum-Bar White Overproof Rum mit 65%vol sein. Rum-Bar wurde 2007
auf den Markt gebracht. Auf dem hiesigen Terrain muss man sich nicht
nur dem Platzhirsch Appleton stellen, sondern sich auch noch
gegenüber Monymusk (Clarendon Distillers Limited) und Hampden zur
Wehr setzen. Die Long Pond Distillery ist ja zur Zeit leider
geschlossen und hatte meines Wissens nach auch keine eigene Marken.
Über Clarendon Distillers Limited und Long Pond Distillers Limited
wacht die staatliche Firma National
Rums of Jamaica Ltd (NRJ). Hampden, Appleton und Worthy Park
unterstehen diesem Einfluss nicht und sind in privatem Besitz. Die
Pot Still der Worthy Park Distillery hat eine Kapazität von 18.000
Liter und wurde vom englischen
Unternehmen Forsyths Limited hergestellt. Laut offiziellen
Angaben werden damit die folgenden Rum-Variationen hergestellt:
Light
Pot Still Rum (ester range 60-119)
Medium
Pot Still Rum (ester range 120-239)
Heavy
Pot Still Rum (ester range 240-360)
Ich
bin gespannt, was sonst noch so alles auf dem europäischen Markt
auftaucht. Ein wenig Abwechslung von Hampden kann nie schaden. Ich
wünsche der Clark Familie alles Gute!
--------------------------------------------------------------------------------------------
Verkostung
The Rum Cask Worthy Park Distillery 2005 9 YO:
Alter:
Das offizielle Alter beträgt 9 Jahre. Der Rum wurde 2005 destilliert
und im Jahre 2015 wurde ein Teil abgefüllt. Also noch vor seinem 10.
Jahr.
Alkoholstärke:
Die Trinkstärke beträgt 57,5%vol. Dies ist noch die volle
Fassstärke.
Destillationsverfahren:
Es gibt nur eine einzige Brennblase in der Destillerie. Es ist also
ein Pot Still Rum.
Farbe:
Bernstein.
Viskosität:
Dicke Perlen formen sich am oberen Ende des Glases und fließen
relativ träge hinab. Der Rum ist sehr ölig für einen 9 Jahre alten
Rum. Hier zeigt sich für mich die Teilreifung auf Jamaika.
Nase:
Leicht brennt der Alkohol in der Nase. Ich rieche eine leichte
Klebstoffnase. Diese Aromen müssejn von der Lagerung in Jamaika
stammen. Reife Bananen, schwache Mangos, Papayas und ein Hauch von
Aprikosen und Maracujas. Eichenaromen in Form von altem Holz
vermischt mit Leder, Karamell und Gewürze entschweben dem Glas. Wie
schon bei anderen Abfüllungen aus Worthy Park so rieche ich auch
hier Medizin, Rauch und herbe Kräuter. Weiter weg vom Glas rieche
ich feine Vanille, Karamell, Bananen und Kräuter. Fast gar keine
Ester. Was ist dies für ein Stil? Die Destillerie stellt ja drei
her. Ganz schwach erkenne ich auch Tabakblätter. Die Nase ist
insgesamt nur leicht süßlich. Der medizinische Teil ist eindeutig
stärker. Bisher der reifste Rum aus Worthy Park den ich je im Glas
hatte. Den Rum Albrecht allerdings kenne ich noch nicht.

Gaumen:
Zuerst brennt der Gaumen und der Alkohol tanzt auf der Zunge. Dann
flutet eine leichte Süße den Mundraum, dicht gefolgt von satten
Gewürzen und Kräutern. Schwache Klebstoffaromen kleben am Gaumen,
verwoben mit Eiche, Anis und Bananen. Der Alkohol nimmt langsam durch
die Verdünnung im Mund ab. Der Rum wird zunehmend pflanzlicher im
Geschmack. Die Frucht wandelt sich von Bananen hin zu einem Mix aus
Maracujas und Mangos. Langsam verschwindet die Frucht vollständig.
Kräuter und Anis werden dafür im Gegenzug stärker. Gewürze und
Leder fast unverändert immer noch präsent. Beim 2. Schluck brennt
der Alkohol nun noch kräftiger am Gaumen. Mehr Gewürze und Medizin.
Ich schmecke Smoked Bananas. Eichenaromen und Kräuter nehmen wieder
zu. Auch hier wandelt sich die Frucht wieder.
Mit Wasser schmecke ich
nun starke Medizin mit Gewürzen und Bananenaromen. Dieser Rum
schmeckt nun regelrecht nach einer Medizin, kombiniert mit Nauncen
eines Rums. Leder, Karamell und Eichenaromen begleiten die
Fruchtaromen. Durch die Verdünnung wird der Rum noch pflanzlicher
und die Medizin wird schwächer. Herbe Kräuter und Gewürze
dominieren nun den Gaumen für eine lange Zeit. Danach kommen
schwache Aromen von Mangos und Maracujas hinzu. Beim 2. Schluck
brennt der Alkohol nun etwas mehr auf der Zunge. Wieder Medizin,
Bananen, Maracuja und Gewürze. Erneut wandelt sich der Rum und wird
pflanzlicher im Geschmack. Diese starke Medizin ist bemerkenswert.
Abgang:
Zuerst Mangos, Gewürze und Eiche. Dann Kräuter und ein Hauch von
Bananen. Zuerst ist der Rum im Abgang mehr medizinisch, dann wird er
pflanzlich. Nach dem 2. Schluck Gewürze und Medizin. Erst dann
Früchte in Form von Bananen, Mangos und Kräuter.Am Ende verbleibt
ein Bananen-Mango-Medizin-Mix am Gaumen. Leicht trocken.
Maracujas, Mangos und
Gewürze zu Beginn. Dann Medizin und ein leichter Hauch von Bananen.
Nach dem 2. Schluck Gewürze, Medizin, Nuancen von Rauch, Maracujas
und Kräuter. Am Ende verbleibt ein pflanzlicher Geschmack am Gaumen.
Der Abgang ist und bleibt trocken.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Marco
(87/100)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Welcome to my little
blog!
It is time to devote our
attention once more to a rum produced in Jamaica by the Worthy Park
Distillery. Hampden is almost dominating the entire blog when it
comes to Jamaica rums. But Jamaica has much more to offer than just
one distillery. Today's review is about the The Rum Cask Worthy Park
Distillery, 2005 9 YO!
The
Bottling:

What
does the vintage of 2005 tell us? It is the year in which the Worthy
Park Distillery resumed operation. The Worthy Park Estates Limited
also bottles rums under their own label. The best known is probably
the Rum-Bar White Overproof Rum with 65%abv. The brand Rum bar was
placed on the market in 2007. This distillery has on its own
home-ground to face the top dog Appleton, Monymusk (Clarendon
Distillers Limited) and Hampden. The Long Pond Distillery has closed
its business and to my knowledge, it never had any own brands.
Clarendon Distillers Limited and Long Pond Distillers Limited are
under the state-owned company National Rums of Jamaica Ltd (NRJ).
Hampden, Appleton and Worthy Park are not subject to the same
governmental influence and are privately owned. The Pot Still at the
Worthy Park Distillery has a capacity of 18,000 liters and was made
by the English company Forsyth Limited. According to official data
the distillery is producing the following varieties:
Light
Pot Still Rum (ester range 60-119)
Medium
Pot Still Rum (ester range 120-239)
Heavy
Pot Still Rum (ester range 240-360)
I wonder what the future
might hold for us Europeans. Certainly more rums from Jamaica for
sure. A little variety to Hampden can never hurt. I wish the Clark
family all the best!
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tasting
The Rum Cask Worthy Park Distillery 2005 9 YO:
Age:
The
official age is 9 years. The rum was distilled in Juliy 2005 and was
bottled in 2015. It happened before the completion of its 10th year.
ABV:
The
drinking strength is 57.5%abv. This is still the full cask strength.
Process
of distillation:
There
is only a single still at the distillery. So it's a pot still rum.
Colour: Amber.
Viscosity:
Thick
beads form at the top of the glass and flow relatively slow down
along the glass. The rum is very oily for a 9 year old rum. An
indication of the part-time maturation in Jamaica imho.
Nose:
Gently
burns
the alcohol in the nose. I smell a slight adhesive nose. This kmust
be from the time in Jamaica. Ripe bananas, weak mangoes, papayas and
a hint of apricot and passion fruit. Oak aromas in the form of old
wood mixed with leather, caramel and spices waft the glass.
As
with other bottlings from Worthy Park I smell here medicine, smoke
and bitter herbs. Further away from the glass I smell fine vanilla,
caramel, banana and herbs. Almost no esters. What is this style? The
distillery is producing three. So which one is this one? Faintly I
recognize tobacco leaves. The nose is overall only slightly sweet.
The medical part is clearly stronger. So far the most mature rum from
Worthy Park I have ever had the pleasure of sniffing in the glass. I
did not yet try the Rum Albrecht one.

Palate:
First,
the alcohol burns and dances on the tongue when the rum enters the
mouth. Then a slight sweetness is flooding to the oral cavity,
followed closely by rich spices and herbs. Weak glue flavours are
sticking on the palate, interwoven with oak, anise and banana. The
alcohol is slowly decreasing. The rum instead is becoming
increasingly herbal. The fruit turns from bananas towards a mix of
passion fruit and mango. Slowly the fruit disappears completely.
Herbs and anise are now taking over the joyride. Spices and leather
are almost unchanged present. At the 2nd sip the alcohol now burns
stronger on the palate. More spices and medicine. I taste some smoked
bananas. Oak flavours and spices are back again. In the end the fruit
converts also again.
With
water I now taste strong medicine with spices and bananas. This rum
tastes now downright after a medicine, combined with a nuances of
rum. Leather, caramel and oak flavours accompany the fruit flavours.
By diluting the rum the herbal
mouth feeling has increased and the medicine is weaker now. Herbs and
spices are now dominating the palate for a long time. Then faint
aromas of mango and passion fruit are added. At the 2nd sip the
alcohol now burns a little more on the tongue. Again medicine,
banana, passion fruit and spices. Once again the rum changes and
converts to a more herbal flavour. The powerful medicine is
remarkable.
Finish:
First
mangoes, spices and oak. First the finish is more medicinical, then
it becomes more herbal. Herbs and a hint of bananas. After the 2nd
sip spices and medicine. Only then fruit in the form of bananas,
mangoes and some more herbs. In the end a mox of bananas and mangos
and medicine remains on the palate. Slightly dry.
Passion
fruit, mango and spices at the start. Then medicine and a slight hint
of bananas. After the 2nd sip spices, medicine, hints of smoke,
passion fruit and herbs. At the end a herbal flavour remains
on the palate. The finish remains still dry. The dilution did not
have any significant effect on this.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Conclusion:
Everyone
who
has shunned the Rum Nation Worthy Park Distillery 8 YO Release 2015
for being to similiar to a whisky should give this bottling at least
a chance. The shop offers 4 or 10cl samples. You don't have to buy a
whole 0,5l bottle. But a few words of wanring: Anyone who expects an
ester bomb will be heavily disappointed. Rums from Worthy Park are
not to be equated with Hampden. That would be just unfair. Hampden
has actually specialized in this type of high concentrated rums at
least since 1890. Studying the above provided informations we do find
their heaviest Rum has a maximum amount of ester of about 240-360
parts of 100,000 parts of alcohol. That would be just the
second-lightest rum style with the Mark "LROK" (200-400
esters of 100,000 parts alcohol) produced by Hampden. Again: Do not expect an
ester-bomb if you do want to sip a rum from this vintage of 2005.
They
are very mature rums with a beautiful banana flavour, which is not
tasting artificially enhanced. Regarding Hampden the pineapple seems
to dominate everything else, besides the actual ester. Both
distilleries produce natural flavoured rums. They do taste natural
and not forced or are not overladen with those flavours. When you
think of Jamaica and you instantly dream of Hampden, then I recommend
you to stay away from Worthy Park. You will only be disappointed.
Stick to Hampden or try to make a glance beyond your very own nose if
you dare. But beware of the differences. The demanded price is very
low, considered the maturation in Jamaica for at least 7 years. The
adhesive aromas in the nose appear to confirm this information also.
The sold-out of the first Hampden from 1998 bottled by TRC and the
current availability of this rum of 2005, suggests a greater
popularity towards Hampden. Are we Europeans so spoiled that we give
this new-old distillery in Jamaica no chance? Or is it the actual
style and taste of the distillery? On my wishlist is definitely a fully tropical matured version of this style in Full Proof. Maybe we have luck and we will get one in the future. I wish you all a good Sunday!
Marco
(87/100)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen