(the
English part is just below, just skip the German part)
Seid
gegrüßt liebe Leser!
Heute kommt das erste Review in 2017. Ich hoffe ihr hattet eine schöne Zeit. Nach einigen Rums aus Fidschi wird es mal wieder Zeit für
einen Jamaikaner. Es ist der noch verfügbare
Habitation
Velier
Hampden Distillery 2010
6
YO!
Zur
Abfüllung:

Zu
der Hampden Distillery habe ich ja eigentlich schon genug
geschrieben. Den einzigen Vorwurf, den man mir diesbezüglich machen
kann, ist die Tatsache, das alle Informationen in den Reviews
verteilt sind. Wir erinnern uns kurz: Im Jahre 2009 verkaufte die
Regierung die Brennerei an die Hussey Familie. Die Regierung übernahm
die Brennerei Ende 2002 aufgrund von Überschuldung der vormaligen
Besitzer. Der ursprüngliche Eigentümer versucht immer noch gegen
dieses Vorhaben zu klagen. Der Jahrgang 2010 scheint also das erste
Jahr von Hampden unter dem neuen Eigentümer zu sein. Wie Luca
Gargano es bewerkstelligte, der Hussey Familie einige Fässer ihres
ältesten Jahrgangs abzuluchsen, wird wohl sein Geheimnis bleiben.
Die öffentlichkeitswirksame Aktion dürfte der Destillerie nur gut
tun. Die Frage bleibt aber dennoch, ob sie es auch selbst einmal
nutzen wird. Den Bulk-Handel zu bedienen der Tradition und des Geldes
wegen ist schön und gut, aber wenn man stolz auf sein eigenes
Produkt sein kann, dann warum nicht selber mal so eine Abfüllung auf
den Markt werfen? Einen garantierten Erfolg gibt es natürlich nicht
für den Erfolg. Man sehe sich das Desaster von DDL (Guyana) an,
nachdem sie Luca höflich aber betont hinausdrängten und selbst mit
drei hochpreisigen Abfüllungen versuchten ihm nachzueifern. Die
blanke Tatsache, dass die Abfüllungen immer noch käuflich zu
erwerben sind und es einen regelrechten Hype um alte Velier
Abfüllungen gibt, spricht für einen klaren PR-Fehlschlag in meinen
Augen. Die Eigentümer von Hampden könnten hieraus ihre Lehren
ziehen, wenn sie überhaupt an einer eigenen starken Marke in Europa
interessiert sind. Und damit meine ich jetzt nicht den Hampden Gold
oder den Hampden Rumfire. Aber genug davon. Beginnen wir mit der
Verkostung dieses kleinen tropischen Schatzes!
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Preis:
Der Rum rangiert von 80 –
90€, je nachdem wo man ihn bezieht.
Alter:
Der Rum wurde im Jahre
2010 in Jamaika gebrannt und 2016 unter dem neuen Label von Luca
Gargano abgefüllt. Das Alter beläuft sich auf 6 Jahre in den
Tropen.
Alkoholstärke:
Der Rum hat krachende
68,5%vol.
Destillationsverfahren:
Das offizielle Verfahren
ist eine Pot Still mit zweifach-nachgeschalteter Retorte. Also eine
dreifache Destillation.
Farbe:
Satter Bernstein.
Viskosität:
Es bildet sich ein feiner
Film auf dem Glas. Der Rum fließt sehr träge in wenigen Tropfen
hinab.
Nase:
Geballte Esterkraft. Der
Rum riecht sehr säuerlich. Weiter entfernt vom Glas rieche ich
Vanille, Ester und Eiche vom Fass. Papayas, Mangos, Ananas, Mangos
und saure Äpfel. Tief im Glas Medizin,
Rauch, Esteraromen, Toffee und wieder Eiche. Die Nase nach einer
Stunde Ruhezeit ist beeindruckend. Man
kann schwache
Klebstoffaromen riechen, aber sie verblassen
rasch nach Abnahme des Deckels.
Saure Ester, Vanille, Anis und Eiche im Glas nach einigen Minuten.
Man merkt doch das noch
junge Alter. Tropenlagerung hin oder her. Besonders im Bezug zu
älteren Abfüllungen. Älter im Sinne von „längere Reifezeit im
Fass“. Und das meine ich unabhängig von dem Lagerungsort. Kräuter
verwoben mit Ester. Die Frucht ist nun dezenter, aber immer noch
stärker als einige andere Destillerien bieten können. Holzkohle und
Brombeeren? Beim schnelleren Einatmen durch die Nase riecht man
wieder die Klebstoffaromen. Jetzt riecht man auch die leicht
alkoholische Note. Ich habe allerdings nichts anderes bei dieser
Trinkstärke erwartet.

Gaumen:
Krasse Esteraromen fluten
den Gaumen, dann rauscht auch schon der Alkohol heran und brennt auf
der Zunge. Es folgen Medizin, exotische Früchte und Anis. Dann lässt
das Brennen langsam nach. Saure Ester, Papayas, schwarzer Tee, Anis,
Kräuter und Ananas. Ein Hauch von Klebstoffaromen klebt am Gaumen.
Dann kommen Gewürze. Der Rum regt den Speichelfluss enorm an. Kein
Wunder bei 68,5%vol. Beim 2. Schluck mehr
Ester, Anis und schwarzer Tee. Letzterer ist nun deutlich stärker.
Der Rum besitzt gefühlt null Süße. Dafür ist er leicht sauer.
Nuancen von Holzkohle und Kunststoff. Dann wandelt sich das Profil
hin zu einem kräutigen Geschmack. Ananas, Mangos und saure Äpfel.
Der Rum erscheint noch etwas ungestüm am Gaumen zu sein.

Abgang:
Zuerst Ester, Anis und
Kräuter. Dann Früchte, Eiche und Leder. Mangos und Papayas. Am Ende
verweilt ein pflanzlicher Geschmack am Gaumen. Nach dem 2. Schluck
Medizin, Rauch und Ester. Dann Früchte und Kräuter. Nun schmeckt
man deutlich das noch junge Alter des Rums, trotz Tropenlagerung.
Eine gewisse Schärfe liegt im Abgang. Dennoch
ist der Rum für 6 Jahre sehr reif.
Mit
Wasser zuerst Ester
und Klebstoff. Dann Ananas, saure Äpfel, Toffee und Karamell.
Kräuter, Mangos und Papayas. Kurz süß, dann sauer. Kräuter und
Ester verweilen lange am Gaumen. Nach dem 2. Schluck Klebstoff, Eiche
und Ananas. Dann Mangos, Papayas, Zitrusfrüchte und Kirschen. Nelken
und Gewürze. Am Ende wieder Kräuter und Anis am Gaumen. Leicht
trocken am Ende.
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Mein
Dank geht an Luca Gargano für diesen kleinen Augenöffner aus
Jamaika mit Tropenlagerung, die Hussey Familie für die Wiedereröffnung Hampdens und
an den Brennmeister.
Aufgrund der jungen
Wildheit des Rums, des kleinen Makels im Abgang und der doch nicht
ganz so komplexen Geschmacksprofils im Vergleich zu anderen Top-Rums
aus Hampdens, bleibt ihm der Sprung über die 90 verwehrt. Dafür
hatte ich schon zu viele Hampdens im Glas. Gebt den Rums einige Jahre
mehr Zeit und sie werden mit Sicherheit diese Hürde nehmen. Zu lange
würde ich die Rums aber auch nicht lagern, aufgrund des oben
erwähnten Anteils der Engel. Es erstaunt mich aber dennoch, dass
diese Abfüllung mit 6 Jahren in den Tropen, auf einem vergleichbaren
Niveau rangiert, wie der nun frisch ausverkaufte The Rum Cask Hampden
Distillery 1998 17YO. Allerdings war dieser Rum sanfter und das trotz
seiner Trinkstärke von
63,2%vol.
Dort verlor der Rum mehr
an Körper mit der Zugabe von Wasser. Das
ist zumindest meine Meinung. Damit verabschiede ich mich fürs Erste
und wünsche Euch allen eine ruhigen Start für 2017!
Marco
(89
/ 100)
PS Ich habe einen Vergleich mit einer auf 46%vol verdünnten Variante und dem Berry Bros & Rudd Finest Jamaican Hampden Distillery Rum 1990 17YO durchgeführt. Der Berrys ist immer noch einen Tick kräftiger bei dieser Trinkstärke.
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Greetings
dear readers!
Today
I publish the first review in 2017. I do hope you had a quiet and pleasant time with your family. After quite a few Fijian rums it's time again for a Jamaican rum. It
is the still available Habitation Velier Hampden Distillery 2010 6
YO!
The
Bottling:

I've
actually already written enough about
this unique distillery. The
only drawback is the fact, that all my information’s are
wide-spread distributed in all my reviews. Lets recall a few things:
In 2009, the government sold the distillery to the Hussey family. The
government took over the distillery end of 2002 due to indebtedness
of the former owner. The original owner is still trying to sue
against this action.
The vintage 2010 thus seems to be the first year of Hampden under the
new ownership. I have no
idea what Luca did to convince them to give him some barrels of their
oldest stock. The publicity
campaign along with this
bottling will only have beneficial effects for this distillery. But
the question still remains whether they will use it even once. To
deliver
the bulk trade for the sake
of tradition and for the
money is all well and good, but if you can be proud of your
own product, then why not
sell such a bottling by
yourself? Granted: There is
a guaranteed success. I want
to briefly remind you all of the disaster
of DDL (Guyana). After they
have politely but firmly nudged him out of their service and they
tried to jump on his fame-train of success, with little or no success
it seems. That's the only reasonable conclusion. Their bottlings are
sitting overpriced on the market and the Klondike-like gold rush or
hunt after the old bottlings under Velier has not ceased at all. The
last prices were well beyond 1000€, while their bottling's for
nearly a quarter of this sum are not sold-out yet. I am not
surprised. A
quite remarkable PR-disaster. The
owner of Hampden could draw a
lesson from this if they are interested in an
own strong brand in Europe
at all.
And I do not mean the
Hampden Gold or the white
rum Hampden Rum-Fire. But
enough of that. Let's start with the tasting of this small tropical
treasure!
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Tasting
Habitation Velier Hampden Distillery 2010 6 YO:
Price:
The
Rum costs
about 80-90
€, depending on where you
are living or were you are shopping.
Age:
The
rum was distilled
in 2010 in Jamaica and bottled
under the new label of Luca Gargano in
2016.
The age is 6 years in the tropics.
ABV:
The
rum has whooping
68,5v%abv.
Process
of distillation:
The
official process is a pot still with two
retors in series.
So its
basically a
triple distillation.
Colour:
Rich
amber.
Viscosity:
There
is a fine film on the glass. The rum flows very slowly down in
the form of a few drops.
Nose:
Concentrated
ester flavours
are forcing their way into the nose.
The rum smells very sour. Further away from the glass I smell
vanilla, esters and oak. Papaya, mango, pineapple, mango and sour
apples. Deep in the glass some
medicine,
smoke,
ester flavours,
toffee and oak again. The nose after one hour rest in
the glass
is impressive. I
can smell
weak
glue-like
aromas,
but they fade quickly after removing the cover-lid.
Acid esters, vanilla, anise and oak in the glass after a few minutes.
However,
you
can still
tell
it's
young age. Tropical storage or not. Particularly in comparison
with
older bottlings. Older meaning "longer
maturation period in barrels". And thats
regardless
of the storage location. Herbs interwoven with esters. The fruit is
now more discreet, but is
still stronger than some other distilleries do offer in their rums.
Charcoal and blackberries? By
a
rapid inhalation through the nose I
can
smell again the glue-like
aroma.
Now you can smell the weak
alcoholic note. However, I have not expected anything else in this
drinking strength. Freshly
poured into the glass its much stronger than it is now after over an
hour.

Palate:
Impressive
ester
flavours
flood the palate, then the alcohol waltzes
in
and burns
on the tongue. It's
being closely
followed by
medicine,
exotic fruit and anise. Then burning
diminishes slowly. Acid esters, papayas, black tea, anise, herbs and
pineapple. A touch of glue stick
to
the palate. Then some
spices. The rum stimulates the
production of salivation
enormously. No wonder with 68.5%abv.
At the 2nd sip more esters, anise and black tea. The latter is now
significantly stronger. The rum has felt zero sweetness. Instead
it
is slightly acidic. Shades of charcoal and plastic. Then the profile
is changing towards a herbal
taste. Pineapple, mango and sour apples. The rum seems somewhat
impetuous to be on the palate.
With
water again first
ester, then comes the
alcohol. This time the burning is significantly weaker.
Citrus, sour apples and strong
pineapple flavours.
Then again glue-like
aromas. Mangos and oak from
the barrel. The burning slowly disappears completely. The rum is
despite the addition of
water still strong on the
palate. Even more pineapple and glue.
Then oak with
herbs. Cloves
and spices. Mangoes and citrus fruits. After the 2nd sip more glue
and citrus. The rum has a beautiful mature on the palate. Now you can
taste a slight sweetness before the taste is turning
sour. Anise and herbs mixed
with fruits. Sour cherries? Even after a minute in the mouth the rum
is still expressive on the palate. With
water. I am impressed. That's
a new side of Hampden I did not know of.
Finish:
First
esters, anise and herbs. Then fruits, oak and leather. Mangoes and
papayas. At the end remains a herbal
flavour
on the palate. After the
2nd sip
medicine, smoke and esters. Then, fruits and herbs. Now you can
clearly taste
the
young age of the
rum,
despite its
tropical storage. A
certain short pungent and sharp taste. Nevertheless,
the rum is
very mature for 6
years.
With water first
esters and glue.
Then pineapple, sour apples, toffee and caramel. Herbs,
mangoes and papayas. First sweet, then sour. Herbs and esters linger
long on the palate. After the 2nd sip glue, oak and pineapple. Then
mangoes, papayas, citrus fruits and cherries. Cloves and spices. At
the end again herbs and anise on the palate. Slightly dry at the end.
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My thanks go to Luca Gargano for this
little eye opener from Jamaica with tropical storage, the
Hussey-Family for reopening the distillery and the master distiller
or creating this little treasure. Because of the above mentioned
sharpness in the finish, the overall young impression in its
undiluted state and the not so complex picture by comparison with
other older rums the bottling does not succeed the magical 90 points.
I had too many rums from Hampden and the Caribbean in the glass to
jump so quickly above this mark. Give the rums some more time in the
barrels and they will pass it. I can feel it. However, I see no
reason to age rum up to 20 years because of the aforementioned angels
share. At least not for financial reasons. For prestige and flavour,
yes. But does it pay? That's another story. It amazes me that this
bottling with 6 years in the tropics is on the same level as the now
freshly sold out The Rum Cask Hampden Distillery 1998 17YO. However,
this rum was more gentle on the palate despite his drinking strength
of 63.2%abv. It was much more gentle than a reduction of about 5%abv
would suggest. But it did not appreciate the addition of too much
water. A little yes, but not too much. Not like this bottling from
Luca did sustain. I think I have written enough for today. I say
goodbye for now and wish you all a pleasant start for 2017.
Marco
(89
/ 100)
PS I have done a comparison with a diluted down version at 46%abv with the Berry Bros & Rudd Finest Jamaican
Hampden Distillery Rum 1990 17YO. The Berrys is still a bit stronger ester-wise on the palate than this one.
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